onsdag 27 februari 2008

Kort om korrelation

För att bygga vidare lite på förra inlägget som handlade om att välja mellan Askja och Krafla har jag valt att kika lite närmare på korrelationen mellan några olika fonder.

Har plottat månadsavkastningen sedan november 2006 för två fonder mot varandra som punkter. I de punkter där summan av de två fondernas avkastning är negativ har jag ritat en röd punkt. I de punkter där summan är positiv men en av fonderna har utvecklats negativt har jag gjort en orange punkt. Slutligen har jag gjort blå punkter där båda fonderna utvecklats positivt. Summeringen innebär att en likafördelning mellan fonderna för varje enskild månad används, dvs. jag tar inte hänsyn till tidigare utveckling som lett till att fördelningen ändrats. Har även plottat in en linje som är en minsta-kvadratanpassning för punkterna.

Börjar med den bild som bäst knyter an till förra inlägget, Askja plottad mot Krafla. Här är den höga korrelationen väldigt tydlig.



Kikar man på följande två bilder, Askja mot Katla samt Krafla mot Katla ser man att det finns ett relativt tydligt samband även om det inte alls är så tydligt som mellan Askja och Krafla.




Som jämförelse har jag även plottat Stella Nova mot Katla. Två fonder som har ungefär samma riskklass och är relativt okorrelerade.



Har även valt att plotta Askja mot Lynx. Två fonder med hög standardavvikelse och väldigt låg korrelation med börsen och varandra.

Något som inte är speciellt överraskande men ändå värt att notera är att kombinationen av 50% Askja och 50% Lynx skulle gett 4 negativa månader av 15, varav den sämsta skulle resulterat i -3.04%. Under samma 15 månader har Askja haft 5 negativa månader, varav den sämsta var -3.08%. Lynx har också haft 5 negativa månader, varav den sämsta var -5.81%. På samma sätt blir förstås den bästa månaden i kombinationen sämre än den enskilt bästa hos någon av fonderna. Det man kan konstatera är att totala avkastningen är medelvärdet av de båda fondernas totala avkastning samt att standardavvikelsen i kominationen är lägre än de enskilda fondernas standardavvikelse, tack vare att de är så pass okorrelerade.



För er som orkat hänga med ända hit ner kan jag erbjuda ett par bonusbilder ;-) Det är Graal och Helios som plottats mot OMXSPI under de senaste åren. Ett tydligt exempel på en fond med hög resp. låg korrelation med OMXSPI.


Inga kommentarer: